Кадър бТВИзборите наближават и от ЦИК обявиха какво смятат да предприемат.Ако

...
Кадър бТВИзборите наближават и от ЦИК обявиха какво смятат да предприемат.Ако
Коментари Харесай

Росица Матева: ЦИК ще направи разяснителна кампания за избирателите, ако изборите бъдат насрочени във варианта 2 в 1

Кадър бТВ

Изборите наближават и от ЦИК оповестиха какво считат да подхващат.

Ако изборите са по настрана няма да има потребност от закупуването на още машини за гласоподаване, а при избор 2 в 1 освен образование за секционните изборни комисии, би трябвало да има и необятна разяснителна акция за гласоподавателите. Това изясни пред БТВ Росица Матева – зам.-председател и представител на ЦИК.

„ Ако се насрочат изборите 2 в 1 ще има образование за членовете на изборните комисии по какъв начин да се работи, защото няма да имаме задоволително устройства, които да бъдат сложени настрана за изборите за президент и за изборите за парламент “, означи Росица Матева.

Тя уточни, че ще се гласоподава с едно устройство, като ще се купят в допълнение машини, с цел да може в секциите с над 300 гласоподаватели да бъде сложена и втора. Гласуването ще бъде забавено в случай, че ще се гласоподава с една машина за два типа избори, счита зам.-председателят на ЦИК.

„ ЦИК има желание да направи необятна разяснителна акция за гласоподавателите, в случай че изборите бъдат планувани във разновидността 2 в 1. Възможно е електронните бюлетини да бъдат повече от една страница и гласоподавателят би трябвало да бъде осведомен по какъв начин да направи своя избор – за кой от двата вота ще гласоподава, или и за двата, да прелисти бюлетините и да направи избора “, съобщи представителят на ЦИК.

„ Между двата тура на президентските избори при всички случаи ще се модифицира бюлетината, с цел да бъдат въведените за двете кандидатски двойки, които отиват на балотаж. Респективно върху всяка машина би трябвало да бъде конфигурирана тази бюлетина “, сподели още Росица Матева.

По думите ѝ в чужбина е допустимо това да се случи в дипломатическите и консулските представителства от специфични техници, които да бъдат изпратени, само че не е взето още решение по какъв начин ще се случи това, написа Novini.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР